SPOTKANIE Z JAPONIĄ

23 października Fundacja Pro Musica zaprosiła do naszej Szkoły Panią Kayo Nishimizu, która w bardzo ciekawy sposób zaprezentowała swoją ojczyznę – Japonię. Wystąpiła w tradycyjnym stroju – kimonie. Wykorzystując prezentację multimedialną, opowiedziała o położeniu i krajobrazie Kraju Kwitnącej Wiśni, o nowoczesnej komunikacji, o edukacji, języku, stylu życia, wyznawanych przez Japończyków wartościach, także o kuchni. Uczestnicy spotkania dostali sporą porcję wiedzy.

 
ANTYK ZREKONSTRUOWANY

23 października chętni uczniowie wzięli udział w rekonstrukcji historycznej, dzięki której poznali, utrwalili lub pogłębili wiedzę o czasach starożytnych – o kulturze, zwyczajach, ubiorze, sposobie rządzenia i walki.

 
ZNICZ PAMIĘCI

20 października przewodniczący klas i członkowie Samorządu Uczniowskiego z białymi i czerwonymi zniczami wybrali się pod dąb wolności, aby oddać cześć ofiarom zbrodni hitlerowskich. To działanie społeczności Szkoły i mieszkańcom Kąkolewa przypomniało, że naszym patriotycznym obowiązkiem jest pamiętać, bo historia to najlepsza nauczycielka życia.

 
CZWARTOKLASIŚCI W TEATRZE INTERNETOWYM

W miniony wtorek, 17 października uczniowie klas IV, dzięki Internetowemu Teatrowi TVP dla Szkół, mogli obejrzeć spektakl Teatru Lalek Arlekin - „Księgę dżungli”, nagrodzoną niespełna kilka tygodni temu przez łódzkich krytyków „Złotą Maską”. Przedstawienie powstało na podstawie uwielbianej przez dzieci opowieści o Mowglim – chłopcu wychowanym przez wilki i żyjącym ze zwierzętami w indyjskiej dżungli. To przepiękna historia o przyjaźni, dojrzewaniu, mądrości i szacunku dla odwiecznych praw natury. Na potrzeby spektaklu skonstruowano unikalne, rzeźbione lalki, a także obrotowe sceny, które sprawiły, że przedstawienie było dla młodzieży bardzo atrakcyjne i wyjątkowe.

 
ZDROWE ODŻYWIANIE W KLASIE II a

19 października w ramach programu „Owoce i warzywa w szkole” uczniowie klasy IIa wykonali sałatkę jarzynową. Przynieśli do szkoły wcześniej ugotowane warzywa: ziemniaki, marchew, groszek, kukurydzę oraz - według uznania i gustów - ogórki, szczypiorek, rzodkiewkę i jajka. Na wstępie omówili zasady bezpieczeństwa i higieny przy pracy oraz przypomnieli właściwości poszczególnych produktów. Po wykonaniu pysznych, a przede wszystkim zdrowych sałatek, nastąpił czas degustacji. Mali kucharze zadowoleni ze swojej pracy obiecali, że sałatki warzywne zagoszczą na dobre w ich jadłospisie.

 
««  start « poprz. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 441 - 495 z 1774